Pakistan

Suggesties voor een reis

(de foto´s zijn gemaakt tussen 1973 en 1989)

Hoewel Pakistan staatkundig gezien een jonge staat is, ontstaan in 1947 bij de verdeling van Brits-Indië, heeft het land een rijke en lange geschiedenis die bijna vijfduizend jaar beslaat. Al rond 2500 v. Chr. hadden de bewoners van de Indusvallei een hoge graad van ontwikkeling bereikt. De diverse opgravingen geven daar blijk van. Het gebied heeft vele vreemde overheersers gekend, waaronder Alexander de Grote die in de vierde eeuw v. Chr. met zijn leger de Khyberpas over trok. Vervolgens bezetten de Arabieren het land, waarna het gebied al spoedig volledig geïslamiseerd werd. Een reis door dit land betekent een kennismaking met verschillende culturen: Moenjodaro, de schitterende stad van de Induscultuur, Peshawar en Taxila, exponenten van de Gandharacultuur, Lahore, de voormalige hoofdstad der Mogulheersers. Landschappelijk gezien is een bezoek aan Gilgit en Hunza ongetwijfeld een hoogtepunt. Deze plaatsen zijn slechts via de Karakoram Highway, de voormalige zijderoute, met de rest van het land verbonden. Een bezoek aan dit nog door weinig toeristen bezochte gebied vereist een sportieve instelling en een uitermate goede gezondheid (verblijf op hoogten van 3000 m). Een onverwachte programmawijziging - b.v. door overvloedige regenval of een bergstorting op de Karakoram Highway - en af en toe eenvoudige accommodatie dienen voor lief te worden genomen. Voor de ervaren reiziger, die enig ongemak niet schroomt, zal deze reis, die voor een aanzienlijk deel voert door de overweldigende Karakoram (behorend tot hetzelfde gebergtesysteem als de Himalaya), een onvergetelijke indruk achterlaten.

N.B. De laatste decennia is de toestand in Pakistan ongewisser en helaas vaak ook onveiliger geworden. Indien men een reis wil ondernemen informere men bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar het geldende reisadvies. Bij de ambassade van Pakistan verstrekt men inlichtingen over de grensformaliteiten. Vereiste inentingen: Geen. Dringend aanbevolen: inentingen tegen cholera, tyfus, geelzucht, alsmede een malariaprofylaxe. Klimaat: Gezien de hoogteverschillen, heeft een land als Pakistan ook te maken met verschillende temperaturen. In de zomermaanden kan de temperatuur in de laaggelegen gebieden oplopen tot 40º C. Het noorden is in de winter nauwelijks te bereizen vanwege de zware sneeuwval en bittere koude doch in de zomer zijn de temperaturen daar zeer aangenaam. Gebergte blijft echter gebergte; het kan er ook 's zomers koud zijn. Warme kleding is dan nodig! De moesson kan hevige korte regenbuien brengen.

Programma voor een zomerreis naar Pakistan

Dag 1 Amsterdam - Karachi

Vertrek per lijndienst van Amsterdam naar Karachi.

Dag 2 Karachi

De aankomst op het vliegveld van Karachi is meestal vroeg in de ochtend. Vervoer naar een hotel per taxi is het geriefelijkst en het duurst. Er rijden ook bussen naar de stad. Stadstour met bezoeken aan het Nationaal Museum en het mausoleum van Mohammed Ali Jinnah, de stichter van Pakistan.

Karachi: mausoleum Muhamad Ali Jinnah, stichter van Pakistan - Dhobi Gat, wasserijen in rivierbeddding - Vissershaven

Dag 3 Karachi - Thatta - Karachi

Gehele dag excursie naar Thatta. Bezoek aan de prachtige door Shah Jahan gebouwde moskee en vervolgens bezichtiging van de uitgestrekte necropolis Makli met de ontelbare graven uit de verschillende tijdperken en hun dynastieën. Op de terugweg bezichtiging van de Chaukundigraven uit de 16de en 18de eeuw.

Thatta, Sjah Jehan moskee - De Chaukhundi-graven

Dag 4 Karachi - Sukkur

Ochtendvlucht van Karachi naar Sukkur , tegenwoordig een belangrijk handelscentrum met nog tal van historische bouwwerken. 's Middags bezichtiging van het mausoleum van Hazrat Khairuddin uit 1758, de Masum Tower uit de Mogulperiode en de Sukkur Barrage, een indrukwekkend irrigatiewerk uit de Britse periode

Dag 5 Sukkur - Moenjodaro - Sukkur

Tocht door de Indusvallei. Via Larkana naar de opgravingen van Moenjodaro. Uitvoerige bezichtiging van deze oude stad, die ongeveer 2500 v.Chr. werd gesticht. Zowel de opgravingen als het museum geven een goede indruk van de hoogstaande wooncultuur en een uiterst zorgvuldige stadsplanning.

Moenjodaro: centrum

Terug naar Sukkur, zo mogelijk via een rit door de woestijn en een bezoek aan het fort van Kot Diji op een plek waar eveneens belangrijke archeologische vondsten zijn gedaan.

Sukkur: Aan de Indus - Rohri a.d. overkant van de Indus - Sukkur: In de City

Kot Diji: het fort in het landschap - de muren

Dag 6 Sukkur - Multan

In de ochtend per trein naar Multan. In de middag bezichtiging van Multan, ook wel de "Stad der Heiligen" genoemd, de stad waar Yafis, zoon van Noah, zich na de zondvloed gevestigd zou hebben. Na zeer lange strijd slaagde Alexander de Grote erin, de stad in te nemen. De vele schrijnen in en rondom de stad herinneren aan de diverse Arabische overheersers.

Multan, mausoleum Rukn-i-Alam

Dag 7 Multan - Lahore

Vroeg in de ochtend vertrek per trein naar Lahore. 's Middags een rondrit door de fascinerende oude stad en bezoek aan het in 1566 door de Mogulvorst Akbar de Grote gebouwde fort - met o.a. de Parelmoskee - en de prachtige Badshahimoskee uit 1673. Deze moskee wordt beschouwd als de grootste van Zuid-Azië en bevat een relikwie van de profeet Mohammed. Verder bezoeken aan de Wasir Khanmoskee geheel bedekt met schitterende kleurrijke bloementegels en aan het museum waar voorbeelden uit de Gandharaperiode te zien zijn. Overnachting in Lahore.

Lahore: Badshahi moskee

Dag 8 Lahore

Bezoek aan de bezienswaardigheden buiten de stad, zoals Shadarah, waar zich het mausoleum van de Mogulvorst Jahangir en zijn vrouw bevindt, en naar de beroemde Shalimartuinen, een typisch voorbeeld van Mogultuinarchitectuur.

Lahore: Straathandel in de Old City - Sjah Jehangir's Tombe

Dag 9 Lahore - Rawalpindi

's Ochtends per trein naar de oude hoofdstad Rawalpindi. In de middag een bezoek aan de kleurrijke bazar. Overnachting in Rawalpindi.

Rawalpindi, straat nabij het station

Dag 10 Rawalpindi - Gilgit

In de ochtend vlucht (bij gunstige weersomstandigheden) naar Gilgit; een adembenemende vlucht door een spectaculair berglandschap waarin de Nanga Parbat, met zijn 8100 m hoogte één van de hoogste bergen ter wereld. N.B.: Indien de vlucht naar Gilgit uitvalt - en dat gebeurt nog al eens - kan de tocht per bus worden gemaakt. Een extra overnachting in Chilas is dan nodig.

Gilgit Agency/Karakorum: winterlandschap - Gilgit: Kargah-dal, Boedha-beeld

Dag 11 Gilgit

Rondrit door Gilgit en een bezoek aan de bazar waarna korte jeeprit naar Kargah, een kleine vallei waarin een enorme uit de rotsen gehouwen afbeelding van Boeddha te zien is. De rit met jeeps over kaal rotsachtig terrein is een belevenis op zich. 's Middags wandeling naar de nabijgelegen heuvels vanwaar fraaie uitzichten.

Dag 12 Gilgit - Karimabad - Gulmit

Vertrek per bus naar Hunza via de beroemde Karakoram Highway. Pas na de voltooiing van deze weg in 1982 werd het noorden van Pakistan toegankelijk. In Karimabad, gelegen in de prachtige Hunzavallei, kan een jeeprit naar de beide bezienswaardige forten Altit en Baltit van de voormalige Mir van Hunza gemaakt worden. Doorreis naar Gulmit voor overnachting.

Gilgit-Karimabad, gezicht op de Rakoposhi in de Karakorum (7665 m) - Het Indusdal biven Gilgit

Dag 13 Hunza

Bezichtiging van Hunza en zijn schitterende vredige omgeving, waarvan wordt gezegd dat veel inwoners meer dan 100 jaar oud zijn. Het gebied leent zich uitstekend voor het maken van prachtige wandeltochten. Voor liefhebbers zijn diverse routes uitgestippeld. Overnachting te Gulmit

Dag 14 Gulmit - Batura Gletscher - Gulmit

Indien het weer het toelaat kan een tocht gemaakt worden naar één van de grote gletsjers in de omgeving.

Dag 15 Gulmit - Chilas

Vertrek naar Chilas. Onderweg zijn er vele rotstekeningen te zien,die hier in de loop der eeuwen zijn aangebracht door langstrekkende handelaren en die de toepasselijke benaming "het gastenboek van de zijderoute" hebben. Overnachting in Chilas.

Chilas (Gilgit Agency): Rotstekeningen van Boedhistische reizigers, 5de - 8ste eeuw

Dag 16 Chilas - Besham - Shanglapas - Saidu Sharif

Vervolg van de reis over de Karakoram Highway, die het tracé volgt van de oude karavaanwegen door de Indusvallei, met uitzicht op de soms meer dan 6000 m hoge bergtoppen. Vanaf Besham via de Shanglapas, naar het Swatdal. Overnachting in Saidu Sharif.

Swat: Swazakheli, begin Shanglapas - Transhumance, trek van winter- naar zomerweide

Dag 17 Swat

Bezoek aan verschillende bezienswaardigheden in het Swatdal, dat wordt gerekend tot één van de belangrijkste centra van de Gandharacultuur. Deze beschaving was in feite een versmelting van oost en west; zo wordt Boeddha voorgesteld met apollinische trekken. Bezoek aan de Butkarastoepa en het Swatmuseum met prachtige voorwerpen uit de boeddhistische periode. Het witmarmeren paleis van de voormalige heerser van Swat in Marghazar is een geschikte plaats voor een pauze.

Swat: het dal

Dag 18 Swat

Bezoek aan het middelste gedeelte van het Swatdal met de schilderachtige dorpjes Madyan en Bahrain, die ook nu nog de boeddhistische invloed laten zien. Vanuit Miandam kan een korte wandeling door het dal - met zijn maïsvelden en verspreide bewoning - gemaakt worden. Terug naar Saidu Sharif voor overnachting

Dag 19 Swat - Peshawar

Vertrek per bus naar Peshawar. Onderweg, in de buurt van Mardan is een bezoek aan de imposante ruines van het kloostercomplex Takht-i-Bahi uit de 2e eeuw na Chr. mogelijk; een belangrijk monument uit de Gandharacultuur. In de namiddag aankomst te Peshawar, alwaar overnachting.

Dag 20 Khyberpas of Kohatpas

Indien daarvoor toestemming verkregen wordt kan een een bustocht gemaakt worden door de schitterende omgeving naar de beroemde Khyberpas, even voor de grens met Afghanistan op een hoogte van 1030 m. De pas is 45 km lang en was eeuwenlang de poort waardoor vreemde volken India binnenvielen. Een alternatief kan een excursie naar de Kohatpas dienen. In dit gebied leven de stammen die zich intensief bezighouden met de vervaardiging van wapens. Overnachting in Peshawar.

De Khyberpas: oostelijke opgang - gezicht van de pas op Afghanistan

Dag 21 Peshawar - Rawalpindi

Bezoek aan Peshawar, 2000 jaar geleden als boeddhistisch centrum gesticht. Onder de Mogulvorsten kwam de stad tot grote bloei. De schitterende gebouwen uit die tijd zijn bijna allemaal in de 19de eeuw door de Sikhs vernietigd. Verplaatsing per bus of trein naar Rawalpindi. Hier of in de nieuwe hoofdstad Islamabad kan overnacht worden.

Dag 22 Rawalpindi - Taxila - Rawalpindi

's Ochtends per bus naar Taxila, eertijds residentie van koning Taxilus, die in ca. 325 v.Chr. Alexander de Grote bijstond in diens strijd tegen Porus. Later was het een belangrijk centrum van de Gandharacultuur, waarvan nog talloze belangrijke monumenten bewaard zijn gebleven. Vlucht laat in de avond naar Amsterdam.

Dag 23 Rawalpindi - Amsterdam

In de loop van de ochtend aankomst op Schiphol.

Literatuur


PAKISTAN
J.B.R. Dekker, N. van Duyn, J.L. de Kruijk, J. de Vries
1988. KIT, Novib, SDU uitgeverij.

     Nuttige web sites

      Terug naar  bovenste regel

Validated by HTML Validator (based on Tidy)