Gouden Driehoek (India)

De Gouden Driehoek van India: Delhi - Agra - Jaipur

India is toeristisch gezien een land van onbegrensde mogelijkheden. Deze reis kan maar een klein deel van dit enorme land aandoen. De Gouden Driehoek Delhi - Agra - Jaipur is echter een uitgelezen gebied dat een schat van historische monumenten herbergt. De reis biedt de gelegenheid met de vijfduizend jaar oude, rijke geschiedenis van het subcontinent kennis te maken alsook met de monumenten van de dynastieën van heersers, veelal van vreemde origine. Deze getuigen ook van de religieuze verscheidenheid van het land, waar Hindoeïsme, Boeddhisme, Jainisme en de secte van de Sikhs naast elkaar voorkomen. Dit alles kon bezocht worden tijdens gerieflijke dagtochten die nimmer lange bustochten vergen.

Hier volgt een reisprogramma, dat kan dienen als een eerste oriëntatie. Bij een verblijf in goede hotels is de reis niet vermoeiend en zijn risico´s betreffende de gezondheid gering.

1e dag: Amsterdam - Delhi

Vlucht per lijndienst naar Delhi. Transfer naar hotel. Overnachting in Delhi. Vermijd vluchten die midden in de nacht in Delhi aankomen.

Landschap rond Delhi

2e dag: Delhi

In de ochtend oriënterende sightseeing in Delhi. In de middag wandeling in de oude stad inclusief de beroemde winkelstraat Chandi Chowk, bezoek aan het Red Fort en de Djammi Masjid (Vrijdagsmoskee), beide midden 16e eeuw door de moghulkeizer Sjahjehan gebouwd. Ook het park waar Ghandi en Nehru werden verast wordt bezocht. Overnachting in Delhi.

New-Delhi: Secretariat (ministeriegebouwen)

3e dag: Delhi

Sightseeing in New Delhi, inclusief Huis van de President (vroeger Viceregal Palace, het onderkomen van de Britse onderkoning), Parlement, Secretariaatsgebouwen en India Gate, begin deze eeuw gebouwd door de Britse architecten Lutyens en Baker. Een bezoek aan het beroemde shopping center Connaught Place kan gecombineerd worden met een bezichtiging van de historische monumenten in de buitenwijken van Delhi:

Lakshmi Narayan Tempel

Lakshmi Narayan Tempel, Humayun’s Tomb (grafmonument van de tweede Moghul, midden 16e eeuw), Safdarjang’s Tomb (minister 18e eeuw) en de Qutab Minar, een minaret van rond 1200, gebouwd door Aibak, de eerste sultan van de Slavendynastie. Overnachting in Delhi

Delhi: Qutab Minar

4e dag: Delhi - Agra

Per bus verplaatsing naar Agra. Onderweg kan een bezoek gebracht worden aan het mausoleum van Akbar de Grote (overleden in 1605) in Sikandra. Onderweg is de stad Deeg interessant, een belangwekkende stad met veel oude Indische architectuur (met aan de top het zomerpaleis van de maharadja van Bharatpur van 1750, dat in een vijvercomplex is gelegen). De stad wordt weinig door toeristen aangedaan. Overnachting in Agra.

Agra: Taj Mahal

5e en 6e dag: Agra

Hoogtepunt van dit bezoek is de bezichtiging van de Taj Mahal, het grafmonument dat Sjahjehan voor zijn geliefde vrouw Mumtaz Hahal liet bouwen. Voorts is er het Fort van Agra en de nog weinig bekende tempel Dayalbagh, die nog niet geheel gereed is.

Van Agra uit kan een busexcursie naar de ghost city Fatehpur Sikri gemaakt worden. De Moghulkeizer Akbar de Grote liet de stad aan het eind van de 16e eeuw verrijzen als monument voor het rijk dat hij had opgebouwd. Het werd echter maar 14 jaar bewoond. Overnachting in Agra.

Fatehpur Sikri: Birbal Bhavan, het huis van een hoveling

7e dag: Agra - Jaipur

Verplaatsing per bus naar de “Pink City” Jaipur, hoofdstad van de staat Rajasthan. Het centrum heeft een stratenplan in schaakbordpatroon, dat de toenmalige maharadja Jai Singh II omstreeks 1725 in een Duitse atlas had leren kennen. Bij de invulling van dat patroon liet hij zich echter door het Hindoe-gedachtengoed leiden. Een wandeling door de bazaars is een kleurrijk gebeuren Overnachting in Jaipur.

Jaipur: Windpaleis

8e en 9e dag: Jaipur

Sightseeing in Jaipur omvat een bezoek aan de Hawa Mahal (het Windpaleis, 1799), het stadspaleis van de Maharadja van Rajasthan, de sterrenwacht Jantar Mantar (ook van Jai Singh II die een groot bevorderaar van kunst en wetenschap was; hij liet in totaal 5 observatoria in India bouwen). Een bijzonder interessant object is de Raj Mandir Bioscoop. Hij is in Rajasthaanse stijl gebouwd en met vele etnische motieven gesierd. Het zien van een Indiase film (er worden vele malen meer films gemaakt in India dan in Holywood!) is een belevenis op zich. Een lunch in het Rambagh Palace, behorende aan de familie van de Maharadja maar nu als hotel uitgebaat, is een aparte belevenis want het is zeer wel mogelijk dat de vorstelijke familie tegelijkertijd met U aan tafel zit. Overnachting in Jaipur.

Jaipur: detail van het paleis van de Maharadja

10e dag: Jaipur - Delhi

Per bus gaat de reis terug naar Delhi. Er is na aankomst tijd voor enige activiteit in de stad. Overnachting in Delhi.

Kruidenverkoper

11e of 12e dag: Delhi - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven van Delhi. Per lijnvlucht naar Amsterdam De meeste vluchten naar Europa vertrekken laat in de avond.

Wilt U meer weten over deze reis, e-mail dan naar J. de Vries
Zoekt U een reisgids? Kijk dan b.v. bij: http://reisboekwinkel.nl

Nuttige websites op Internet:

http://www.artindia.net Kunst, film, dans en muziek. (Engels)
http://www.historyofindia.com/home.html Geschiedenis van India. (Engels)
http://www.123india.com Een zoekmachine van India (Engels)
http://www.allindia.com Nieuws, handel, kunst, cultuur en meer. (Engels)
http://www.timesdigitalcity.com Informatie over de steden. (Engels)
http://www.indiaworld.com Wat zich afspeelt in India. (Engels)
http://india.starttips.com Veel informatie

Terug naar  bovenste regel

Validated by HTML Validator (based on Tidy)